Dlaczego warto jeść warzywa i owoce

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce Jeśli prześledzimy różnorodne diety, okaże się, że właściwie przytłaczająca większość z ich podkreśla, jak ważną rolę w naszym codziennym odżywianiu się, odgrywają warzywa i owoce. Można zadać sobie pytanie, dlaczego one właśnie są tak ważne. Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że są one ważnym źródłem witamin, soli mineralnych, błonnika i kwasów organicznych. Dzięki nim te wszystkie ważne składniki mogą trafić do organizmu w sposób naturalny, bez korzystania ze środków farmakologicznych. Są poza tym są niskokaloryczne, a jednocześnie doskonale zaspakajają apetyt. Do najcenniejszych składników mineralnych zawartych w warzywach i owocach należą żelazo i wapń. Te dwa składniki są doskonale przyswajalne przez organizm, podczas gdy zawarte w innych pokarmach nie maja tej łatwości. Oczywiście wartość warzyw i owoców zależy od tego, w jaki sposób trafiają do naszego organizmu. Najcenniejsze witaminy są przyswajane wtedy, kiedy spożywamy je w postaci surowej. Wszelka obróbka, zwłaszcza termiczna, znacznie zubaża ich wartość.